yerli araba fakirin sitesi oyun hilesi otomobil sitesi teknoloji sitesi magazin sitesi alexa hileleri ilksite zengin sitesi birincisite aksaray sondakika bilecik sondakika bolu sondakika artvin sondakika edirne sondakika hatay sondakika izmir sondakika kilis sondakika konya sondakika mersin sondakika ankara hastabakıcı kocaeli sondakika mugla sondakika rize sondakika yalova sondakika karabuk haberleri diyarbakir haberleri hakkari haberleri afyon haberleri duzce sondakika mardin haberleri ankara sondakika burdur haberleri kuşadası escort sakarya haberleri tokat haberleri trabzon haberleri kayseri sondakika adana haberleri antalya sondakika samsun haberleri amasya haberleri aydin haberleri ordu haberleri denizli haberleri mani sasondakika bursa haberleri webgelişim teknokentim teknolojiyi olaypara script indir warez script indir warez tema indir warez script tema indir warez theme indir ücretsiz warez theme indir ücretsiz script indir arayüzweb gaziantep haberleri gaziantep haber merkezi deneme testi
a
istanbul organizasyon evden eve taşımacılık, gaziantep organizasyon, gaziantep evden eve taşımacılık, evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, evden eve nakliyat, gaziantep asansörlü taşıma, gaziantep evden eve taşımacılık, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep palyaço,

Dinlendirilmeyen etlere dikkat

Dinlendirilmeyen etlere dikkat

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, dinlendirilmeden pişirilip yenen etlerin hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi.

Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, Kurban Bayramı’nda dinlendirilmeden yenen etlere dikkat çekti. Karacanoğlu, kurbanın emin olunan yerden satın alınması gerektiğini belirterek, “Kurbanın nereden geldiğinden emin değilseniz hayvan etinden insana geçen şap, sığır vebası, çiçek, şarbon, parazitler gibi hastalıklarla karşılaşma riskiniz artar” dedi.

“Çok genç hayvanın etini tüketmeyin”

Süt kuzusu gibi çok genç hayvanların etinde su oranının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Karacanoğlu, bunun olgunlaşmış, kesme yaşına gelmiş hayvana göre etin lezzetinin daha düşük olmasına neden olduğunu dile getirdi.

“Eti dinlendirin”

Kurbandan elde edilecek etin mutlaka dinlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Karacanoğlu, “Etler kesildikten sonra, 0-4 C’de 24 saat bekletilir. Ancak kıyma haline getirilirse 1 günden fazlabekletilmemelidir. Parça etler, 2 gün daha buzdolabı ısısında bekleyebilir. Eğer daha fazla saklanmak isteniyorsa, -2 derecede birkaç hafta, -18 ve -32 C’de arasında uzun süre saklanabilir. Donmuş et, buzdolabı ısısında çözdürülmelidir. Çözünen et, tekrar

dondurulmamalıdır.Etin yumuşaklığı hayvanın türü, yaşı, beslenmesi, kesildikten sonraki dinlenme durumuna bağlıdır. Çok hareket eden, kötü beslenmiş hayvanın eti sert olur. Eğer hayvan iyi beslendiyse yağı fazla olacaktır, bu da etini yumuşak yapar” diye konuştu.

“Eti suda pişirin”

Karacanoğlu, etlerin suda pişirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Kuru ısıda pişirmek, suda pişirmeye göre eti daha sert yapar. Etin pişmesi için, iç ısısının 75 C ye ulaşması gerekir. Yüksek ısı; dış yüzeyin yanması ve su kaybının artmasına da yol açtığı için, hem vitamin, mineral kaybı olacak hem de yanan dış kısım kanserojenleri oluşturacaktır. Izgara yapılan etlerde su ve folik asit, B1, B12 gibi vitaminlerin kaybı olur. Fırınlama, ızgara, yağda pişirme ile sıcaklığın derecesi ve süresine göre kayıplar yüzde 40’a çıkar. Eğer et suda pişirilir ve pişme suyu dökülürse bu oran yüzde 70’lere çıkar. Bunu önlemek için eti orta ateşte, çok sık çevirmeden pişirin” şeklinde konuştu.

“Eti yakmayın

Karacanoğlu, et pişirmede dikkat edilmesi gerekenler hakkında şunları paylaştı: “Etin yanması, vitamin, mineralin yanı sıra protein ve enerji kayıplarına da yol açar. Ayrıca yüksek ısı ve ateşe yakın temasta yanan etler, kanserojen etki gösteren ‘nitrozamin’ denen bileşikleri oluşturur.

Et ile ateş arasında belirli bir mesafe olsun

Izgarada pişirirken kanserojenlerin oluşumunu önlemek için, et ve ateş arasında 10- 15 cm mesafe bırakın.

Ette kanserojen oluşumuna izin vermeyin

Kızartmada 5 dakika, ızgarada 35 dakika, suda kaynatmada ise 48 saatte kanserojen etki oluşur.

Etin yanında mutlaka sebze ve meyve tüketin

Proteinden zengin besinlerin kızartma ve tütsülenmesi kanserojenleri artırır. Ancak sebzelerle tüketilirse, sebzelerden antioksidan etkili vitaminler alınacağı için bu olumsuz etkiyi azaltabilirsiniz. O nedenle mangal yaparken sofranızda meyve suyu, çeşitli renklerde meyveler ve salatalar bulunmasının faydası olacaktır”.
 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

81 ilden sadece 6’sının havası temiz

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.